Kada se treba odlučiti za kupovinu novih guma

Kada se treba odlučiti za kupovinu novih guma
28.10.2021.

KADA SE TREBA ODLUčITI ZA KUPOVINU NOVIH GUMA

Većina vozača retko kada provodi vreme razmišljajući o stanju svojih guma što se smatra manom. Gume često zanemarujemo, a ne bi trebalo, jer igraju važnu ulogu u bezbednosti i performansama naših automobila. Održavanje odgovarajućeg pritiska u gumama i vođenje računa o njima može bitno poboljšati upravljanje automobilom, njegovo kočenje, kao i produžiti vek trajanja vaših guma. Bilo da ste tek kupili novi automobil ili isti vozite godinama, doći će trenutak kada ćete morati da zamenite gume.

 

Razlozi za kupovinu novih guma

 

Najčešći razlog za kupovinu novih guma je njihova istrošenost i manja dubina šare od zakonom propisane koja je, podsećamo, za letnje gume minimum 1.6 mm, a za zimske 4mm. Napominjemo da bez obzira na dubinu šare treba obratiti pažnju i na starost guma.

 

Stare gume mogu da izazovu ozbiljne probleme u toku vožnje jer su zbog zamora materijala podložnije pucanju, naročito u letnjem periodu kada su izložene visokim temperaturama kako vazduha tako i asfalta. Takođe je česta pojava da starije gume zbog poroznosti gube pritisak i morate ih češće kontrolisati i dopumpavati.
 

zimske-gume


Na našim putevima su dobro poznate udarne rupe koje mogu prouzrokovati oštećenja trapa vozila. Jedan od prvih pokazatelja je neravnomerna potrošnja guma samo sa jedne strane. Ovakva situacija zahteva popravku i centriranje trapa, a nakon toga i zamenu oštećenih guma.

 

Sezonska zamena (leto-zima) je takođe dobra prilika za proveru i eventualnu nabavku novih guma. U online prodavnici Yu-Lucas možete pogledati njihov širok izbor po povoljnim cenama kao i veliki izbor dimenzija Petlas guma. Posebne pogodnosti za kupce u Beogradu je dostava na željenu adresu uz prethodni dogovor o roku isporuke.

 

Koliko dugo traju gume

 

Ne postoji način da se tačno kaže koliko dugo guma traje. Njen životni vek i kilometraža zavise od kombinacije faktora: njenog dizajna, navika vozača, klime, uslova na putu i nege koja se ulaže u gume.

Stoga ističemo nekoliko saveta, koje bi trebalo da imate na umu:

 

  • Menjajte gume na, otprilike, 5 godina

 

Ukoliko svoje gume koristite 5 ili više godina, trebalo bi da ih detaljno pregleda, najmanje jednom godišnje, osoba koja je stručna za njihovu proveru. Bliži se zimski period, te će vam ova procena stručnjaka pomoći da shvatite da li su vaše gume pogodne za snežne puteve ili je vreme da se raspitate koje su najbolje zimske gume i odlučite se za njihovu kupovinu.

 

  • Deset godina je maksimum u korišćenju istih guma

 

Ako gume nisu zamenjene 10 godina nakon datuma proizvodnje, Petlas, iz predostrožnosti, preporučuje da ih zamenite novim gumama, čak i ako izgleda da su u upotrebljivom stanju i da se nisu mnogo istrošile. Ovo pravilo takođe važi i za rezervne gume.

 

  • Pravilna briga produžava životni vek gume


Možete produžiti životni vek svojim gumama održavanjem ispravnog pritiska vazduha u istima, kao i njihovim redovnim rotiranjem. Takođe pratite preporuke proizvođača vozila za zamenu guma.

Pored pomenutog, bilo bi dobro da imate dodatnu auto opremu u svom vozilu, a koju možete pronaći na našem sajtu. Takođe i različite modele guma možete pogledati na našoj web prodavnici.

 

kupovina-guma


 

Šta treba da znate pri kupovini novih guma

 

Ima nade za one koji su nezadovoljni načinom na koji se njihov automobil kreće. Trend točkova velikog prečnika i guma niskog profila utiče na udobnost vožnje, zbog čega se mnogi odluče da kupe nove zimske gume. Prelazak sa guma ultravisokih performansi na gume sa oznakom "grand touring" ili "touring" mogao bi malo ublažiti vožnju.

 

  • Pregledajte recenzije - Bilo bi dobro da pri kupovini novih guma, najpre proverite recenzije potrošača kod onlajn prodavaca auto delova. Znajte da će vam te informacije dodatno pomoći pri izboru, te će te se odlučiti za one koje su prave za vaš auto.

  • Saznajte sve karakteristike određenih guma - U suštini, najvažnije pravilo jeste da istražite o kojim gumama je reč, pre nego što se opredelite za njihovu kupovinu. U našoj ponudi su najzastupljenije Petlas gume, za koje garantujemo da su visokog kvaliteta, dugoročne i pružaju najbolje performanse.
  • Imajte na umu budžet - Vaše putovanje u online prodavnicu guma biće daleko manje zastrašujuće ako prvo procenite svoju situaciju i budžet, a zatim provedete vreme surfujući na sajtovima gde se nude Petlas gume, ili gume nekog drugog brenda.
     

Ako želite više performansi od svog automobila tokom hladnih dana, onda pređite sa originalnih guma za sva godišnja doba na zimske gume. One će obezbediti mnogo bolje prianjanje za pod, bilo na mokrim ili snežnim putevima.


Ukoliko želite da znate koje su najbolje zimske gume ili da otkrijete više informacija o našim proizvodima, budite slobodni da nas kontaktirate na mejl: prodaja@yulucas.rs.