Ovo su razlozi zbog kojih padate tehnički pregled

Ovo su razlozi zbog kojih padate tehnički pregled
21.10.2021.

OVO SU RAZLOZI ZBOG KOJIH PADATE TEHNIčKI PREGLED

Pored toga što je povećana cena tehničkog pregleda, negodovanje vozača se iskazuje i usled toga što veliki broj vozila ne prolazi tehnički pregled zbog sitnih nedostataka kao što su istrošene metlice brisača, neispravnost prskalica, podizača prozora itd.

 

Da li su vam farovi, maglenke,stop lampe i ostali uredjaji kao što je fabrika propisala? U daljem tekstu vam otkrivamo koliko važi tehnički pregled, kakve su cene kao i koji su razlozi padanja.

 

  • Dokumentacija

Dešava se da budete uskraćeni samog pregleda zbog zaboravljene lične karte ili saobraćajne dozvole. Takođe proverite da li vam je lična karta važeća.
 

  • Čisto vozilo

Na samom početku tehničkog pregleda vozilo mora biti fotografisano, samim tim ne sme biti prljavo i neuredno.
 

  • Svetlosna signalizacija

Uverite se u ispravnost svetlosne signalizacije,računajući i na svetlo tablice. Farovi, maglenke i stop lampe ne smeju biti oštećene i naknadno ugrađene ,odnosno van fabričke specifikacije.

 

  • Oštećenja

Spoljni retrovizori ne smeju biti oštećeni, ogledalo ne sme biti napuklo. Ispitajte funkcionalnost svih sigurnosnih pojaseva.Poželjno je da pre samog tehničkog pregleda odradite jedan servis vozila i ispitate ispravnost i pouzdanost svih sklopova i opreme na vozilu.

 

 

  • Gume

Na istoj osovini moraju biti gume istih dimenzija i iste vrste. Obratite pažnju na dubinu šare koja mora da ispunjava propisanu normu. Za letnje gume minimalna dubina je 1.6 mm, dok je za zimske gume 4mm. Što se tiče rezervne gume, ona mora biti istih dimenzija i nosivosti kao i ostale koje se koriste na vozilu.
 

  • Obavezna oprema

Ne krećite na tehnički pregled ukoliko nemate kompletnu obaveznu opremu. Morate imati sajlu za vuču, rezervni točak (osim kad imate set za popravku probušene gume ili takozvane runflat gume), sigurnosni reflektujući prsluk i komplet prve pomoći. Takođe proverite rok trajanja prve pomoći.
 

  • Šta nije razlog da se vozilo oceni kao neispravno

Male ogrebotine na karoseriji, nedostatak kapica na ventilima pneumatika ili bočnih lajsni,različite boje presvlaka na sedištima,kao i nedostatak tečnosti za pranje vetrobranskog stakla nije razlog da vas vrate sa linije tehničkog pregleda i ocene vozilo kao neispravno.

 

  • Cena tehničkog pregleda

Pooštrena pravila koja se odnose na ispravnost vozila, duže trajanje procene tehničke ispravnosti, nova oprema i video nadzor kao i angažovanje većeg broja kontrolora dovelo je do povećanja cene tehničkog pregleda i ona se sada kreće od 6.000 do 7.500 dinara.
 

  • Koliko važi tehnički pregled

Redovan tehnički pregled se radi pred registraciju, jednom godišnje. U vremenskom periodu od 30 dana pre isteka registracije vozila možete izvršiti tehnički pregled.Ovaj period je ostavljen upravo zbog eventualnih sanacija na uređajima i opremi na vozilu.

 

Proverite da li vaše vozilo ispunjava uslove tehničke ispravnosti i na vreme nabavite ono što vam nedostaje. Potrebne delove ili opremu možete potražiti na našem sajtu.