Koliko su važni lanci za sneg i kako se montiraju?

Koliko su važni lanci za sneg i kako se montiraju?
17.12.2021.

KOLIKO SU VAžNI LANCI ZA SNEG I KAKO SE MONTIRAJU?

Lanci za sneg su deo obavezne zimske opreme i treba da ih poseduju sva vozila od novembra do aprila. Iako bi to svi trebalo da znaju, većina vozača zapravo nije bila u situaciji da montira lance za sneg i nisu sigurni da li su odabrali pravu dimenziju koja je u skladu sa pneumaticima na njihovom automobilu.

 

Na našem sajtu imate širok izbor zimske opreme i dodataka, koji olakšavaju izazove zimske vožnje, a među ponuđenim proizvodima su i pristupačni lanci za auto. Cena im je različita i zavisi od dimenzije guma na koji se montiraju, a mi imamo modele koje će odgovarati svakom pneumatiku.


Zašto su adekvatni delovi i oprema neophodni za vaše vozilo i zašto je važno propisno montirati zimsku opremu? Pročitajte naša objašnjenja i vozite bezbednije ove zime.


Pre postavljanja lanaca za sneg treba znati…


Lanci za sneg moraju da odgovaraju veličini gume, ako su kratki – neće moći da se postave, a veliki će spadati, stoga je ovo prvi uslov da bi oni imali svoju funkciju.


Kada su u pitanju lanci za auto, cena se kreće oko par hiljada dinara i to je njihova objektivna vrednost. Ne treba pribegavati jeftinim varijantama jer to sa sobom nosi i veliku mogućnost lošeg kvaliteta, a verujemo da niko ne želi da ostane bez lanaca na točkovima posle par pređenih kilometara na teško prohodnom putu.


Da bi lanci trajali, ne treba ih upotrebljavati osim u zimskim uslovima i to pri maksimalnoj brzini od 50 km/h, jer je samo tako bezbedno voziti po snegu i sa pneumaticima koji imaju zimske dodatke.

 

lanac-na-gumi

 

Kako se montiraju lanci za sneg?


Lanci za sneg se montiraju jednostavnije nego što to izgleda na prvi pogled kada se otvori kutija sa lancima. Potrebno je malo strpljenja i za par minuta posao je završen.


Prvo treba znati da se lanci postavljaju na pogonske točkove tako da ih po potrebi stavljate ili na prednje ili na zadnje točkove. U slučaju da lance za sneg niste postavljali ranije, uz naše proizvode dobijate uputstvo za upotrebu, ali da vam objasnimo i ovako:

 

 • lanci za sneg imaju gumeni obruč, koji se stavlja na zadnju stranu točka, lance i zatezače koji se vide na prednjoj strani gume.
   
 • kada se izvade iz kutije, dobro bi bilo da se raspletu tako da se gumeni deo nalazi na vrhu, a lanci da vise sa njega. Kada se to uradi, pristupa se postavljanju lanaca.
   
 • gumeni deo se provuče sa zadnje strane točka, zakači na vrhu i ostaje iza gume. Odmah će biti jasno da se lanci nalaze na gazištu gume tako da ostaje samo da se dodatno fiksiraju.
   
 • lanci se fiksiraju na dve uporišne tačke na tačno naznačenim mestima koja su obojena drugom bojom. Na jednom mestu se kače, a na drugom se, preko zatezača provlače, zatežu i kače na jedan od obojenih delova lanaca, koji služi za fiksiranje.
   
 • nakon što se postave, preporučujemo da pređete par metara i dodatno proverite da li su lanci fiksirani i onda nastavite vožnju.
   

Iako zvuči komplikovano kako se montiraju lanci za sneg, zapravo nije mnogo teško i bilo bi dobro da provežbate nekoliko puta, tako da ih lako postavite ako dođete u situaciju da su vam nepohodni.


Posedovanje zimske opreme i njena upotreba može da znači veliku razliku u bezbednosti tokom vožnje. Kupci generalno imaju dve najveće dileme kada su u pitanju lanci za auto: cena koja varira, ali i kako se montiraju lanci za sneg? Na prvom mestu je važno da imate odgovarajuće lance za pogonske točkove, a zatim i da umete da ih postavite pravilno
.


Mi nudimo najkvalitetniju zimsku opremu sa uputstvom o pravilnom korišćenju, kontaktirajte nas i nabavite sve što vam je potrebno za bezbednu zimsku vožnju!