Kada je potrebno nabaviti novi akumulator

Kada je potrebno nabaviti novi akumulator
03.11.2021.

KADA JE POTREBNO NABAVITI NOVI AKUMULATOR

Nijedan akumulator ne može trajati večno. U narodu je poznato da bi ga trebalo kupovati, otprilike, na svake 3 godine ili 6, ali bi zamena akumulatora mogla biti potrebna i ranije. Ovo zavisi od brojnih faktora kao što su ispravnost električnih uređaja i instalacije, režima korišćenja vozila (da li ima često startovanje motora i vožnju na kratkim relacijama, i obrnuto), kao i od mnogih drugih stvari.

 

Više je razloga koji dovode do skraćivanja radnog veka akumulatora, a u nastavku vam navodimo one najučestalije.

 

Razlozi za skraćivanje radnog veka akumulatora

 

Dolazak zime i hladnog vremena predstavlja ispit za vaše vozilo. Možda trenutno imate najbolji akumulator, ali uvek morate biti obazrivi i redovno ga proveravati. Stoga, da bi ste izbegli neprijatnosti i probleme sa startovanjem vašeg vozila bilo bi dobro da saznate koji su razlozi za prestanak rada akumulatora.
 

 • Najčešći jeste neispravnost alternatora, odnosno reglera, koji u toku rada motora dopunjava akumulator. Neispravnost alternatora se obično manifestuje nedovoljnim naponom punjenja (napon punjenja ne sme biti ispod 14v) ili prevelikim naponom punjenja (maksimalno 14.6v). Oba navedena slučaja dovode do trajnog oštećenja akumulatora i skraćivanja njegovog radnog veka, zbog čega je neophodna zamena akumulatora.
   
 • Drugi razlog može biti zaboravljanje nekog od potrošača (upaljena svetla, svetlo u kabini, radio aparat i drugo) što dovodi do dubokog pražnjenja, a samim tim i do oštećenja. Važno je napomenuti da u navedenim situacijama reklamacija neće biti prihvaćena od strane proizvođača, odnosno davaoca garancije. Ako ste se odlučili za kupovinu novog akumulatora neophodno je da obratite pažnju na kapacitet i jačinu propisanu od strane proizvođača vašeg automobila.
   
 • Sledeća važna stvar je da li vaš automobil poseduje start-stop sistem, jer takva vozila zahtevaju posebnu vrstu akumulatora i oni su dosta skuplji od klasičnih.
   
 • Faktori kao što su klima i navike u vožnji mogu uticati na životni vek čak i onog, koji se klasifikuje kao najbolji akumulator i dovesti do toga da vam bude potrebna zamena akumulatora i pre isteka roka od 3 godine.
   

 

Znakovi da vam akumulator umire ili je mrtav

 

Dobro je kada vam automobil daje do znanja da nešto nije u redu sa njim, jer možete na vreme reagovati i rešiti problem, pre nego se odlučite na kupovinu novog dela, koji je u kvaru. Od osvetljenih svetala na instrument tabli do čudnih mirisa i zvukova, sve što je neobično ukazuje na to da je vašem automobilu potrebna pomoć. Evo nekoliko uobičajenih znakova upozorenja slabog akumulatora na koje treba obratiti pažnju:
 

 • Sporo pokretanje motora -  Motor automobila koji je spor ili mu je potrebno više pokušaja da se pokrene je jasan, potencijalni znak da je akumulator na korak do kvara.
   
 • Osvetljena lampica akumulatora - Ako je ova lampica uključena, ne treba je zanemariti, jer postoji mnogo razloga zbog kojih ona može zasvetlili. A mnogi od njih ukazuju na problem sa sistemom za punjenje.
   
 • Naduvano, deformisano kućište akumulatora - Ovo se obično dešava kada je akumulator prepunjen ili je bio izložen visokim temperaturama. Akumulator čudnog oblika ili natečen siguran je znak da treba da ga zamenite.
   
 • Curenje tečnosti iz akumulatora - Kada su oštećeni, akumulatori mogu početi da cure, što znači da je vreme za novi.
   

Kada primetite neke od ovih znakova na svom akumulatoru, pravo je vreme da odvezete svoj auto na popravku. Međutim, ako niste primetili nijedan od ovih znakova, to ne znači da ne bi trebalo da vaš auto pregleda automehaničar.

 

Mnogi faktori, koji mogu da isprazne čak i najbolji akumulator, njihov uticaj možda neće biti očigledan na vreme, već kad bude prekasno. Redovno testiranje akumulatora može vam pomoći da se osigurate i ne završite nasukani kraj puta.

 

Hladno vreme i akumulator

 

Ali sačekajte - ima još! Kao što toplo vreme može da dovede do problema sa akumulatorom, isto se može desiti i tokom hladnog vremena. Kada se indeks toplote pretvori u hladnoću vetra, vaš akumulator treba da radi više da bi proizveo dovoljno energije za nesmetani rad auta. Hladno vreme takođe može dovesti do gušćeg motornog ulja, što dodatno opterećuje vaš akumulator.

Dolazak zime je pravo vreme kada treba da proverite svoj akumulator i utvrdite da li sigurno možete da vozite svoj auto tokom hladnih dana. Možete se boriti protiv oštrih vremenskih uticaja na akumulator tako što ćete se pobrinuti da imate onaj odgovarajući za svoje vozilo.

 

Preduzeće Yu-Lucas u ponudi ima akumulatore za sve vrste vozila po izuzetno povoljnim cenama. Naša ponuda sadrži veći broj proizvođača i brendova kao što su VARTA, EXIDE, BANNER, BAREN, TOP START, a kompletnu ponudu možete videti na našoj stranici.

 

Za više informacija o našim proizvodima i uslugama, budite slobodni da nam pišete na mejl: prodaja@yulucas.rs